18 mei 2007

Geschiedenis

Al enige tijd werk ik met oude media zoals 8mm film, dia's en nu Orgels.
Oude media zijn media die zijn vervangen door een nieuwer medium, er word ook wel gesproken van dode media.
Als men kijkt naar de geschiedenis van media is altijd een herhalend patroon zichtbaar, een nieuw medium bijvoorbeeld de DIA wordt geiintroduceert, OF het medium wordt door marktwerking (concurrentie) en slechte promotie in de Kiem gessmoort OF er ontstaat een Hype het medium verkoopt.
Marktwerking is een onderdeel van dit Project omtrent de orgels, een orgel wat 30 jaar geleden genesteld in een hype meer dan 1000 gulden waard was is nu voor een appeltaart te verkrijgen. De tijd gaat snel en soms vergeet men de kwaliteit van een Dood medium en fixeert de mensheid zich op het nieuwe product. Ik lijk wel een oude man maar de digitale revolutie is in een lagere versnelling beland. De behoefte naar tastbaarheid en een ervaring van echtheid heerst onder de mensen. We leven in een tijd op zoek naar synthese tussen de Echte ervaring en de gemedieerde ervaring.

Terug naar de Orgels, het orgel heeft na zijn Hype in de 70tiger jaren zijn huidige vorm bereikt. Het medium Orgel is zeker niet dood maar heeft een realistische proportie aangenomen. Het Orgel beleeft zelfs een opleving in de popmuziek die de laatste jaren meer op de jaren 70 (en 80) is gaan lijken. Toch is er een Overschot van orgels er heerst bij elke orgel bezitter een aversie tegen het zomaar weggooien van een jarenlang met liefde beroerd apparaat. Alsof er iets meer in het orgel zit dan alleen draden en transistors. Dit gat in de Markt, dit sociale gat wil ik opvullen met appeltaart en een kunstwerk.

Hieronder is een video van een eerste test, een orgel is met succes een eigen leven gaan lijden het borgel project geeft het orgel een bestaanrecht nu de mens er niet meer op wil spelen. Binnenkort worden meer orgels samengebracht en samen zullen ze hun afschuw tegen de mensheid laten blijken.
Ze zullen hun Requiem spelen, want alles gaat dood en iedereen eindigt in een bejaardentehuis in een kring met onbekende mensen een balletje overgooien.

Geen opmerkingen: