28 mei 2007

Ophaaldag


Gisteren, zondag 27 mei gingen Klaas Koetje, Bart Nijstad en Steven Jouwersma gewapend met Appeltaarten, 2 Camera's, witte bolletjes, sterke armen en een busje op pad. Het beloofde ene fantastische orgeldag te worden, en vol verwachting reden we naar Roden waar een eenzame Solina G110 op ons stond te wachten, er sneuvelde een lijstje in het trappersgat maar uiteindelijk stond het orgel onderaan de trap. Het Orgelhoofdstuk is voor de Heer Feitsema afgesloten.
Het vaalgele busje vond zijn weg naar Eelde waar bij Dinneke de Boer een krakerige Solina stond te wachten, ze had er zelf jarenlang op gespeeld en nog met liefde door de sneeuw heen getild. Maar nu was het genoeg, appeltaart als troost.
Daarna richting Leeuwenborg, de heer Korttier zwaaide al van achter de gordijnen. Voor zijn zoon had hij het nieuwe Omegan orgel gekocht. Na 6 weken was zijn zoon er zat van en verdween het orgel naar boven daar stond het voor 10 jaar en nu moest het weer omlaag.
2 trappen beide met een draai, het Omegan orgel was niet de zwaarste maar had net zo'n onhandelbare vorm als elk orgel. Ik stond onder het orgel bart erachter, Ik hield het orgel boven mijn hoofd terwijl Bart probeerde het orgel langs de muur te schuren om het zo door de bocht te krijgen. Dit lukte maar matig en het orgel werd al vrij zwaar boven mijn hoofd, mijn voeten op het randje van de smalle trede's en ik zag mijzelf geplet onderaan de trap liggen. Als een non die de wees kindertjes probeert te helpen maar uitglijd over een zuigspeen en de nek breekt.
Na veel lomp geram en enkele gesneuvelde voetpedalen, waren we halverwege, ook de tweede trap had een draai en het zelfde scenario speelde zich weer af, het orgel kwam onder iedereen was blij, al keek de Heer Kortier nog wel even bedenkelijk naar zijn trappersgat, het was een zware bevalling geweest.
We Reden door naar Noordwolde waar een flinke Viscount CL-30 op ons stond te wachten, religie droop evanaf. De heer van Dijk had het orgel bij een inboedel opgekocht en kon het aan de straat stenen niet kwijt. Het was van een oude Vrouw geweest uit Kollumerzwaag, zij was aan haar boekenkast te zien zwaar gelovig en had op dit orgel haar geloof geuit. Het Orgel stond al op wieltjes in de schuur van de Antiekboerderij, dat was maar goed ook want het was een zware. Het orgel paste er precies in het busje en zat nu met 4 orgels vol.
Na het lossen van de orgels reden we door naar een Garagebox aan de helperweststraat, Henk stond al te wachten. Ook dit orgel kwam uit een inboedel. Woensdag ging ie anders naar het grofvuil en we hebben dit prachtorgel kunnen redden.
Als laatste gingen we naar Bram Nigten een jongen van 19 die het orgel na gebruik in psychedelische bandjes aan mij toevertrouwde. Het was van de Oma van een vriend geweest, deze vriend had het orgel bij hem gestalt en had daarna geen zin om em weer weg te tillen, vanaf dat moment zat Bram ermee, hij gebruikte het orgel om zijn vieze borden op te zetten.


Proffesioneel laden we de laatste orgels uit en zetten ze in een halve circel in de kelder. De orgels zien er blij uit, veel beter dan alleen op zolder.

huidige stand van zeken:
7 orgels in mijn kelder, 1 al in Leeuwarden en 1 in mijn atelier.

Geen opmerkingen: